Zielona herbata właściwości

Cudowna herbata zielona z Japonii podbija serca wszystkich. Matcha, bo o niej mowa, posiada mnóstwo antyoksydantów, minerałów, jest smaczna i jest polecana przez trenerki jak i trenerów fitness. Czy naprawdę ma tak dobre właściwości? Wiele zależy od tego jak była hodowana.

Najzdrowsza herbata na świecie

herbata matchaMatcha to najstarsza i najzdrowsza herbata na świecie. Pomimo, że jest to japońska herbata, rytuał zbierania listków, suszenia ich i mielenia na pył znali już kilkadziesiąt tysięcy lat temu w Chinach. Japończycy oddają hołd tej herbacie, wymaga tego od nich kultura. Jak rozpoznać, że matcha jest dobrej jakości? Przede wszystkim herbata matcha musi być być słodkawa w smaku, nie może być gorzka. Gorzka oznacza słaba jakość i złe hodowanie. Herbata zielona matcha powinna być hodowana w cieniu dzięki czemu wytwarza się spora ilość L-teaniny, która odpowiada za słodkość tego trunku. Jeżeli herbata jest gorzka, to sami możemy sobie odpowiedzieć dlaczego, druga sprawa, herbata hodowana w cieniu, jest mocno zielona, roślina, która większość czasu spędza w cieniu, wytwarza większą ilość chlorofilu. Dobrze uprawiana matcha m ponad 137 więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniają układ odpornościowy, a do tego zawiera pochodną katechiny, która wykazuje silne działanie antynowotworowe.

W sieci pojawiają się spekulacje czy picie matchy to sposób na długowieczność? To dlatego Japończycy żyją tak długo? Ponadto picie 1 filiżanki matchy dziennie, jest równoważne z wypiciem dziesięciu filiżanek zwykłej zielonej herbaty dziennie. Warto jednak pamiętać, że przedawkowanie matchy istnieje, wypicie więcej niż 5 filiżanek dziennie, może prowadzić do bezsenności i palpitacji serca.