węglan sodu

Węglan sodu w kosmetyce

Kosmetyki mogą mieć różne konsystencje, składy i właściwości. Balsamy silnie nawilżające do skóry bardzo suchej i odwodnionej będą miały konsystencję bardzo gęstą i tłusta.

Węglan sodu jako odczynnik chemiczny

węglan soduNatomiast kremy pod oczy będą delikatne, w formie przyjemnego mleczka, żeby składniki przeniknęły przez cienka i wrażliwa skórę nie uszkadzając jej. Dlatego też tak ważne jest to, by konsystencja produktów kosmetycznych była akuratna do zapotrzebowania i do rodzaju zastosowania. Pomocny jest w tym procesie glikol propylenowy. To on jest składnikiem wielu kosmetyków. Dzięki niemu mają one przyjemną, łatwą do nakładania i szybką do wchłaniania postać emulsji. Sama substancja również działa nawilżająco na naszą skórę, więc tym bardziej o nią dba, nie jest to składnik służący jedynie do zagęszczenia kremów i balsamów. Ten rodzaj glikolu jest dla nas całkowicie bezpieczny, nie tak jak toksyczny glikol etylenowy. Dlatego tez może być stosowany przy każdego rodzaju kosmetykach, również tych dla skóry wrażliwej. Możemy go znaleźć jako wspomniany zagęszczać w pastach do zębów, również tych dla dzieci, w dezodorantach, czy w kremach. Może być in wykorzystywany również przy produkcji olejków do masażu. W kosmetyce możemy spotkać też chlorem wapnia. Wapń może korzystnie wpłynąć na naszą skórę, a w tej formie jest on łatwo przyswajany przez skórę. Chlorek może się kojarzyć źle, czego powodem jest sól drogowa, ale nie ma się czym obawiać. Wiele substancji jest stosowanych jako odczynniki chemiczne, takie jak węglan sodu.

One również nie są dla nas toksyczne, więc nie powinniśmy się ich niepotrzebnie bać. Z pewnością w kosmetyce stosuje się jedynie najlepsze i przebadane substancje chemiczne i naturalne.