Węgiel opałowy orzech

Pierwsze chłodne, jesienne dni to czas, kiedy rozpoczyna się sezon grzewczy. Do ogrzewania domów i mieszkań potrzebne jest odpowiednie paliwo, które możemy spalić piecu czy kotle centralnego ogrzewania. Przy wyborze dobrego paliwa stałego należy kierować się różnymi względami. Jakimi?

Najlepsze paliwo stałe, czyli palenie węglem

węgiel orzech marcelJednym z najpopularniejszych paliw, używanych do ogrzewania budynków, jest węgiel. Decydując się na ten właśnie surowiec, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj węgla będzie najbardziej nam odpowiadał. Dobrze byłoby, gdyby materiał ten spalał się długo, dając przyjemne ciepło przez wiele godzin. Dodatkowym atutem węgla powinna być niska zawartość siarki i popiołu oraz wysoka wartość energetyczna. Patrząc na te wszystkie parametry, najlepiej wypada węgiel orzech Marcel, który jest wyjątkowym rodzajem węgla kamiennego. Ze względu na to, że jest dość duży i ma charakterystyczną strukturę, został nazwany właśnie orzechem. Zawiera w sobie bardzo mało popiołu i śladowe ilości siarki, co oznacza, że jego spalanie nie wpływa niekorzystnie na środowisko naturalne. Podczas jego spalania do atmosfery uwalnia się nieduża ilość szkodliwych gazów. Poza tym, niewielka zawartość popiołu oznacza mniej sprzątania, gdyż nie osadza się on wewnątrz kotła C.O. Węgiel orzech to również jedno z najbardziej suchych paliw stałych, ze względu na niski poziom wilgoci. Ma dużą wartość opałową, spalając się powoli, jasnym i wyraźnym płomieniem. Niewątpliwą zaletą orzecha jest to, iż można go używać zarówno w kotłach, jak i kominkach.

Palenie odpowiednim węglem to nie tylko oszczędność naszego czasu i pieniędzy – to także przysługa, której możemy udzielić środowisku. Dobry węgiel zawiera niewielkie ilości siarki i popiołu, co czyni go ekologicznym. Właśnie taki jest węgiel kamienny typu orzech, którego spalanie nie produkuje nadmiernej ilości szkodliwych substancji.