Odzież odpowiednia do gastronomii

 

Każde stanowisko pracy wymaga innej oprawy, narzędzi czy akcesoriów oraz stosownych ubrań. W gastronomii dress code jest ustalony. Trzeba nosić ubrania, które nie wpływają negatywnie na warunki sanitarne. Chodzi o to, że w jedzeniu nie mogą znajdować się na przykład włosy osób, które przygotowały posiłek. 

Odzież do gastronomii musi być wygodna

wygodna odzież gastronomicznaPoza tym ważne jest też, aby osoba nosząca strój do gastronomii czuła się wygodnie. Nie może on krępować jej ruchów. Wśród odzieży gastronomicznej wyróżnia się różnego rodzaju fartuchy, ale też na przykład zapaski, które często noszą kelnerzy czy bariści w kawiarniach. Poza tym, że zapobiegają one ubrudzeniu się, wyglądają efektownie, wyróżniają obsługę spośród innych osób zgromadzonych w lokalu. Ponadto zapaska może mieć także kieszeń, która sprawia, że jest to wygodna odzież gastronomiczna. Kelner może nosić zawsze ze sobą mały notesik i coś do pisania. Dzięki temu, kiedy podchodzi do stolika gości, zawsze jest odpowiednio przygotowany. Może przyjmować zamówienie i notować sobie, co ma podać. Dzięki temu każdy zawsze dostaje to, o co prosił. Odzież do gastronomii to jednak nie tylko zapaski. Wspominaliśmy również o fartuchach, które stanowią większą ochronę, ponieważ noszą je na przykład kucharze. Mają oni większą styczność z jedzeniem, więc muszą być też bardziej ubrani, aby warunki sanitarne zostały zachowane. Poza fartuchami są też na przykład czapki kucharskie i wiele innych elementów odzieży. Nieraz zdarza się na przykład, że pracownicy kuchni czy piekarni noszą obuwie BHP.

Nie sposób wymienić wszystkich możliwych elementów odzieży gastronomicznej. Najlepiej jednak zapamiętać, że służy ona po prostu do ochrony żywności. Nieraz też chroni ludzi, którzy pracują w branży żywieniowej, na przykład grube rękawice kucharskie. Najważniejsze, aby każdy pracownik miął cały potrzebny strój.