Manuka – najzdrowszy miód na świecie

Gatunek miodu z Nowej Zelandii, uważany za najzdrowszy miód na świecie, manuka jest miodem jednokwiatowym, wytwarzanym z nektaru krzewów manuka (Leptospermum). Słowo manuka będące nazwą krzewów w języku maori, używane jest głównie w Nowej Zelandii. Natomiast w Australii zwyczajowo stosuje się nazwę „drzewo herbaciane”.

Manuka – miód z Nowej Zelandii

miód manuka oryginalnyPosiadający intensywny aromat, miód manuka oryginalny wytwarzany jest przez europejskie pszczoły miodne (Apis mellifera) żerujące na drzewie manuka (Leptospermum scoparium), które, jak wskazują dowody, pochodzi z Australii sprzed mioceńskich okresów suszy. Drzewo to rośnie nieuprawiane na całym obszarze południowo-wschodniej Australii i Nowej Zelandii. Miód manuka jest wyraźnie lepki. Właściwość ta wynika z obecności białka lub koloidu i jest jego główną cechą wizualną, obok typowego koloru od ciemnokremowego do ciemnobrązowego. Odżywczy miód manuka charakteryzuje się lekko gorzkim, mineralnym smakiem. Przy regularnym stosowaniu może zapobiec rozwojowi różnego rodzaju drobnoustrojów, a także wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Methylglyoxal, składnik miodu manuka, jest badany pod kątem jego potencjalnej aktywności przeciwko E. coli i S. aureus. Miód manuka przeznaczony na eksport z Nowej Zelandii musi być niezależnie przetestowany i przejść test Mānuka Honey Science Definition określony przez Ministry for Primary Industries (MPI). MPI nie posiada definicji dla manuka sprzedawanego na rynku krajowym w Nowej Zelandii.

Test MPI jest jedynym standardem uznawanym przez nowozelandzkie ustawodawstwo. Test składa się z pięciu atrybutów. Cztery są chemiczne, a jeden to DNA Leptospermum scoparium. Miód musi przejść wszystkie pięć testów, aby mógł być oznaczony jako manuka. Testy te weszły w życie 5 stycznia 2018 r..