Jak zrobić domowe chipsy?

Chipsy to dobra przekąska pomiędzy posiłkami, smaczna, chrupiąca. Chipsy mają status posiłku niezdrowego ze względu na sposób ich przyrządzania, smażóne w głębokim tłuszczu, z mnóstwem konserwantów, aby w paczce przez cały czas były chrupiące i świeże. Każdy posiłek samodzielnie zrobiony jest lepszy niż gotowy kupiony w sklepie. 

Chipsy z ziemniaków pieczone

ziemniaki na chipsyAby odbiec trochę od niezdrowego jedzenia nie rezygnując z chipsów warto je zrobić samodzielnie w domu. Warto wybrać odpowiednie ziemniaki na chipsy, aby się udały i wyszły chrupiące musi być to odmiana o odpowiedniej ilości skrobii. Ziemniaki należy wyszorować szczoteczką. Następnie osuszyć i pokroić w 1 – 2 mm plasterki. Gotowe plasterki posypać solą morską, tymiankiem, posmarować masłem roztopionym lub oliwą z oliwek. Gotowe i w ten sposób doprawione ziemniaki rozłożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki należy tak rozłożyć, aby siebie nie dotykały. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza i pieczemy odpowiednio  7 – 10 min gdy mamy plasterki 1 mm lub  250 stopni Celsjusza przez 9- 15 min gdy mamy plasterki 2 mm lub do czasu aż się zrumienią. Podczas pieczenia ziemniaki warto obserwować, gdyż każdy piekarnik może szybciej lub wolniej doprowadzić je do opymalnego momentu, gdy będą upieczone, złote i chrupiące. Najlepsze efekty otrzymuje się, gdy ziemniaki upieczemy w małych porcjach, wtedy łatwo otrzymać wszystkie chipsy równo upieczone. 

Niełatwo jest upiec idealne chipsy domowe, ale warto się postarać, gdyż taka przekąska na pewno jest zdrowsza i warta pracy w nią włożonej. Takie chipsy samodzielne upieczone będą świetnym dodatkiem do obiadu lub oddzielną przekąską. Możemy do nich zrobić na przykład pomidorową lub paprykową salsę lub inne dodatki.