Jak dbać o warzywa uprawiane w szklarni?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co jedzą. Faktem jest to, że bardzo wiele owoców i warzywa nie pochodzi z upraw ekologicznych. Natomiast te, które z nich pochodzą, są zdecydowanie droższe. Osoby, które posiadają własny dom i kawałek placu, mogą same zająć się hodowlą warzyw na własne potrzeby. Wystarczy mała szklarnia, aby cieszyć się wspaniałymi plonami. Co możemy hodować samodzielnie?

Jakie warzywa można uprawiać w szklarni?

uprawa warzyw w szklarniZ pewnością nie każdy człowiek zna się na uprawie warzyw i można mieć wrażenie, że tylko specjaliści mogą się tym zajmować. Okazuje się jednak, że wcale nie musi tak być. Nawet niewielka przydomowa szklarnia pozwoli nam wyhodować bardzo smaczne warzywa. Uprawa warzyw w szklarni nie jest wcale skomplikowana. Warto jednak dowiedzieć się, co i kiedy warto zasiać. Sałata, rzodkiewka, pietruszka, rukola i szpinak mogą być wysiewane już pod koniec lutego. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym tych nowalijek, jest regularne podlewanie. Przy ciepłej i bezmroźnej pogodzie szklarnię warto wietrzyć. Nie należy też przesadzać z nawozami i najlepiej stosować te, które są ekologiczne. W szklarni bardzo dobrze uprawia się tradycyjne pomidory, które można sadzić od kwietnia. Tutaj należy uważać na to, aby nie moczyć liści, kwiatów i owoców. W warunkach szklarniowych bardzo dobrze rośnie również papryka, ogórki, bakłażan i batat. Możemy cieszyć się nie tylko samą uprawą, ale także niepowtarzalnym smakiem.

Nie da się ukryć, że to co wyhodujemy sami, z pewnością będzie smakować bardziej. Nie trzeba się obawiać tego, że nie znamy się na hodowli. Bardzo wiele warzyw jest łatwych w uprawie i nie trzeba się bardzo poświęcać, aby wyhodować niezwykle smaczne warzywa. Większość z nich można posiać już w lutym. Przez większość roku nasza szklarnia może być pełna ekologicznych i zdrowych produktów.